A nursing home has two daily room rates, $320 for semi & %340 for private rooms. There were 1000 chargable days & total revenue was $328,000.  How do you find out how many days were for semi & how many were private? (In this case I know thre answer is 600 semi & 400 private - but I would like to see the steps to get the answer since I will have to do this each month)  My phone is , ext if you have any qustions.  Thanks!

If the amount charged is $320 and $340.
If all rooms were at $320, the revenue would have been $320,000.
If all rooms were at $340, the revenue would have been $340,000.

Since the revenue is $328,000, that is 328K - 320K = 8K over the low and
340K - 328K = 12K under the high.

The total difference is 8K + 12K = 20K.
Since 8 is 2/5 or 20 and 12 is 3/5 or 20, that means that 3/5 of the rooms were at the lower rate.  Out of 1000 rooms, 3/5 is 600, so 600 were at the lower rate.

Another way to view this problem is to think if we had only rented the cheap rooms, we would have gotten only $320,000 in 1,000 days.  Since we got an extra $8,000, and the difference in rental price is $20, that is 8,000/20 = 400 rooms at the higher price.  That leaves a total of
1000-400=600 rooms at the regular price.


All Answers

Answers by Expert:

Ask Experts


Scott A Wilson


Any algebraic question you've got. That includes question that are linear, quadratic, exponential, etc.


I have solved story problems, linear equations, parabolic equations. I have also solved some 3rd order equations and equations with multiple variables.

Documents at Boeing in assistance on the manufacturiing floor.

MS at math OSU in mathematics at OSU, 1986. BS at OSU in mathematical sciences (math, statistics, computer science), 1984.

Awards and Honors
Both my BS and MS degrees were given with honors.

Past/Present Clients
Students in a wide variety of areas since the 80's; over 1,000 of them have been in algebra.

©2016 All rights reserved.