You are here:

Construction Law/elaboration bill of quantities yelow fidic

Advertisement


Question
Buna ziua,
Presupun ca ma pot adresa si in limba romana.
Sunt managerul unui contract de lucrari de proiectare si executie in sistem FIDIC galben.
Pana acum, nu am mai gestionat un astfel de contract.
Am urmatoarea situatie ;
LA LICITATIE S-A SOLICITAT COTAREA CU SUME FORFETARE PENTRU PARTEA DE PROIECTARE SI PENTRU PBIECTELE CE URMEAZA SA FIE PROIECTATE SI IMPLICIT EXECUTATE.
Am ajuns la momentul in care s-a elaborat proiectul de autorizatie de construire , s-a elaborat proiectul.
Urmeaza sa fie depuse listele de cantitati de lucrari, mai bine spus BofQ pentru fiecare obiect in parte care are suma forfetara.
Nu s-a dat la ofertare un anumit model dupa care se vor elabora aceste liste detaliate.
Puteti sa imi dati un model de astfel de liste?
Mai mult, fiind vorba de sume forferate, de fapt cum se fac decntarile lunare in astfel de conditii?
Puteti sa imi indicati clauze contactuale tip FODIC galbel care reglementeaza proglema modului de plata lunara?
Caci eu consider ca la final trebuie sa se faca decontul pe listele cu sume forfetare, dar la mine arata ceva de genul:
HALA =1000 mp , cu valoare .
Multumescanticipat

Answer
Buna seara,
Problema platilor este reglementata in Sub-clauzele 14.3, 14.6 si 14.7 din Conditiile Generale de Contract, FIDIC Galben 1999 si, in mod normal, daca sunt introduse aspecte noi referitoare la plati, acestea se gasesc in Conditiile Speciale/Particulare de Contract, tot la Sub-clauzele 14.3, 14.6 si 14.6. De asemenea, mai puteti gasi limitari ale actiunilor Inginerului, inclusiv in ceea ce priveste intocmirea Certificatelor de Plata, la Sub-clauza 3.1 din Conditii Particulare. Se mai obisnuieste in Romania ca unele prevederi referitoare la plati sa fie incluse si in Acordul Contractual, documentul care este semnat de Parti.
Liste de cantitati - BoQ - nu se utilizeaza in mod normal in contractele FIDIC Galben, insa autoritatile contractante romane obisnuiesc sa ceara BoQ si pentru FIDIC Galben 1999. Acestea sunt identice cu BoQ din FIDIC Rosu 1999.
Modalitatea in care se face plata in contractele FIDIC Galben este, de obicei, pe stadii de Lucrari, de exemplu: la finalizarea proiectului, sau dupa transmiterea Declaratiei de Proiectare sau alte etape de proiectare se plateste un anume procent din Valoarea de Contract Acceptata, la finalizarea executiei fiecarul obiect (inteleg ca aveti obiecte in Contract) se plateste un alt procent, iar la finalizarea tuturor lucrarilor, restul sumei. Modul cum se face plata in contractul dumneavoastra ar trebui sa fie descris in Sub-clauzele si in documentele indicate mai sus.
In ceea ce priveste Listele de Cantitati, de obicei acestea sunt utilizate numai in cazul unor variatii (modificari - Clauza 13), pentru a se putea determina valoarea lucrarilor modificate.
Sper ca v-am fost de ajutor.
Numai bine!
Alina Oprea

Construction Law

All Answers


Answers by Expert:


Ask Experts

Volunteer


Alina Valentina Oprea

Expertise

I can answer to questions regarding FIDIC 1999 contracts, including practical use of these conditions of contract, as well as to questions regarding dispute boards, both from theoretical and practical point of view. I cannot answer to questions related to other kind of contracts or to procurement process, except to some (limited) extent.

Experience

Implementation of works contracts (FIDIC 1999) financed by different financial institutions, including European Union; claims and disputes; dispute boards See more on www.alinaoprea.com

Organizations
Dispute Resolution Board Foundation

Publications
see http://alinaoprea.com/publications/ ; DRBF Forum Newsletter; Drumuri si Poduri; Revista Constructiilor; SIDiR Newsletter

Education/Credentials
Graduated the University of Civil Engineering Bucharest, Faculty of Railways, Roads and Bridges (1985-1990); Trained under Mr. Gwyn Owen’s pupilage program for arbitrators/adjudicators under FIDIC mentoring program (2006 – 2007)

©2017 About.com. All rights reserved.