You are here:

Serbian Language/Last name Radlovic

Advertisement


Radoslav wrote at 2009-12-06 01:13:54
Ja sam Radlovic, rodjen u Radlovicicma kod Bosankog Grahova. U detinjstvu sam se preselio u Srbiju, ali je ostalo mnogo mojih rodjaka i prezimenjaka u Grahovu. Prema nekim predanjima Radlovici su poreklom iz okoline Sjenice u Raskoj oblasti. Jedna loza je posle Kosovskog boja otisla u zaledje Boke Kotorske a druga u okolinu Nisa. I jedni i drugi slave Svetog Nikolu sto je jedan od mogucih pokazatelja da su istog porekla. Od loze koja je otisla u Boku odvojilo se nekoliko porodica i naselilo se u Polacu kod Knina. Odatle su cetiri brata presla Dinaru i naselili Radlovice kod Bosanskog Grahove. Postoje jos dva mesta za koja znam da ima Radlovica - selo Radlovici na Manjaci kod Banja Luke i selo Dreznica u Lici.

Vecina Radlovica u Vojvodini su doseljenici posle prvog i drugog svetskog rata iz Grahove. Vecina Radlovica u juznoj Srbiji su od niske loze. Voleo bih da neko ovo ili potvrdi ili porekne zapisima i crkvenim knjigama, pa ako ima na ovom forumu ikoga ko je upucen molio bih ga (je) da se javi.


VUK wrote at 2011-08-25 02:26:28
Prezime RADLOVIC staro je 712 godina...Pravi praosedioci i nosioci toga prezimena poticu ispod planine DURMITOR u C.Gori...Oni nikad nisu priznali TURSKU vlast niti zulum da se vrsi nad zenama,pa su tako za vrjeme zenidbe ubijali BEGA jer mu nisu dozvolili da prvu noc spava sa mladom.Potom su sa citavom vamiliom bjezali u Bosnu ili Dalmaciju te Srbiju...Iz svoga prezimena su izbacivali po jedno slovo ili ga dodavali..Tako ako dodate slovo U bice radulovic...ako izbacite L je RADOVIC..itd...Pozdrav


Dusanka (Radlovic) Kljajich wrote at 2013-06-22 01:59:01
Radoslav je u pravu.Milos moj tata je sada 83 godine i zivi u USA. Kaze da se  od njegovog dede, deda Vasilj naselijo sa Polace i doveo je sa sobom 4 sina. (to je zapamtijo od pramdjeda Mile, dede Nikole i oca Jove koji je poginuo u drugom sveckom ratu imamo je samo 33 godine. Dusanka  (Radlovic) Kljajich


Radoslav Radlovic wrote at 2014-06-14 14:59:08
I Vuk i Dusanka imaju odlicne priloge koji se manje vise uklapaju u ono predanje o kojem sam ja govorio. Bilo bi dobro da mozemo da potkrepimo sve to sa originalnim crkvenim ili drugim zapisima.

Nadajmo se da ce se javiti jos ucesnika sa prilozima koji ce nam dati potpuniju sliku.

U medjuvremenu sam na internetu pronasao jednog vrlo zanimljivog Radlovica iz Crne Gore koji se zvao Ilija a nadimak mu je bio Monte, pa ako imas mozda neku informaciju o tome Vuce, podeli je sa nama.

Drugi Radlovic na internetu je Bojan Radlovic iz Splita. Da li je i on od te loze sa Polace ili mozda od nekih drugih ne bih mogao da zaljucim iz dostupnih podataka.

Puno pozdrava svima Radlovicima


Serbian Language

All Answers


Answers by Expert:


Ask Experts

Volunteer


Ranko Mandic

Expertise

I am a native speaker of Serbian language, and I have some experience in translating from and to Serbian. I can answer pretty much about language itself, its grammar and its characteristics. All questions in English, please, and don't ask me to translate songs, please please.

Experience

Serbian language and grammar

©2017 About.com. All rights reserved.