You are here:

- Home
- Science
- Math for Kids
- Word Problems
- Compound Proportions

Advertisement

QUESTION: The following is an example as to how to solve a compound proportion. Can you explain what “directly related” indicates and what “inversely related” indicates although this term is not use in this example? Please explain clearly.

Quantity 1----Quantity 2----Quantity 3

----a------------b-------------c

----d------------e-------------?

If quantity 1 and quantity 2 are [directly related] and quantity 2 and quantity 3 are also [directly related], then use the following rule:

(a X b)/c = (d X e)/?

Example:

If 195 men working 10 hours a day can finish a job in 20 days. How many men employed are needed to finish the job in 15 days if they work 13 hours a day?

Solution:

Days----Hours-------Men

20--------10--------195

15--------13--------?

20 X 10 X 195 = 15 X 13 X ?

(20 X 10 X 195)/(15 X 13) = ?

What are "directly and inversly related" indicate or mean?

I thank you for your reply.

ANSWER: Directly related means the both go up or both go down at the same time.

The hours worked and the cost are directly related,

for as one increases, the other increases.

The number of workers and the completion time are inversely related.

As the number of workers increase, the completion time decreases.

The numerator is 20 x 10 x 195, and that is 39,000.

The denominator is 15 x 13, and that is 195.

Since 195 x 2 = 390, the answer has 2 with two zeros,

for 39,000 / 195 = 2*39,000 / 390 = 2 * 100 = 200.

---------- FOLLOW-UP ----------

QUESTION: Hello:

I want to thank you for the reply.

Can you re-explain what you have typed because it is somewhat confusing?

The quantities are men, days, and hours. You have "cost" and "completion time."

There is no "cost." Is completion time days or hours?

"The hours worked and the cost are directly related,

for as one increases, the other increases.

The number of workers and the completion time are inversely related.

As the number of workers increase, the completion time decreases."

I thank you for your follow-up reply.

The cost is the amount per hour.

The days are really time in the hours worked per day.

Most people work 8 hours per day, so if you have d days and h hours, the total times is 8d + h.

Rather than trying to restate the old problem, lets look at another one that is slightly simpler.

If making a widget took 96 hours, 1 person would take 12 days, since 12*8 = 96.

If we had 2 people, it would only take 6 days, since 2*6*8 = 96.

It can be seen that people and days are inversely related, for more people mean less days.

If two widgets were made, it would take 2*96 = 192 hours.

Thus, the number of widgets and the time are directly related,

for increasing the number of widgets increases the time needed to make them.

Directly related means as one increases, the other increases.

Directly related means as one decreases, the other decreases.

Basically, directly related means they go in the same direction.

Inversely related means as on increases, the other decreases.

Inversely related would also mean as one decreases, the other increases.

Basically, inversely means they are go in the opposite direction.

- Add to this Answer
- Ask a Question

Rating(1-10) | Knowledgeability = 10 | Clarity of Response = 10 | Politeness = 10 |

Comment | Thanks for the reply and clarifications! |

Word Problems

Answers by Expert:

I have answered every question that was a story problems that had any relation to math for which an answer existed. I have ever answered some questions which had a vague relation to math, but still related.

My experience is from when I started doing story problems in grade school.
I have been assisting, helping, and bringing smiles to many others ever since.
Are you the next one?
**Publications**

In over 850 questions answered to other users. Maybe you're the next one ...**Education/Credentials**

I received a BA in Mathematical Sciences from OSU and a MS in Mathematics from OSU as well.
**Awards and Honors**

I earned Both my BS degree and MS degree with honors for having such a high grade point average.
**Past/Present Clients**

I have answered hundreds and hundreds of students at OSU in the 80's and over 8,500 questions right here,
but only a little over 850 of them have been word problems.